Πώς η εγκυμοσύνη εκτός από το αγαπημένο σας μωράκι μπορεί να φέρει και προβλήματα στοματικής υγιεινής!

Περιμένετε μωράκι; Μην περιμένετε άλλο για να φροντίσετε τη στοματική σας υγιεινή!

Συγχαρητήρια! Προτού αρχίσετε όμως να διακοσμείτε το μελλοντικό παιδικό του δωμάτιο και να διαλέγετε καροτσάκια, υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να βγάλετε από τη μέση. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες αλλαγές στη στοματική υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της απότομης αύξησης των ορμονών - ιδιαίτερα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Μην ανησυχείτε όμως: με τη σωστή φροντίδα, όλα τακτοποιούνται.

Πώς με επηρεάζει η συσσώρευση πλάκας;

Εάν η πλάκα δεν απομακρυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι κόκκινα, πρησμένα, ευαίσθητα ούλα που είναι πιθανό να αιμορραγήσουν. Η «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης» μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ήδη από το δεύτερο μήνα και πλήττει τις περισσότερες έγκυες γυναίκες, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο. Αν έχετε ήδη ουλίτιδα, το πιθανότερο είναι πως θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων.

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουν "επουλίδες της κύησης". Αυτές είναι φλεγμονώδεις αυξήσεις που αναπτύσσονται όταν τα πρησμένα ούλα ερεθίζονται. Κανονικά, μετά τη γέννηση του μωρού, τα εξογκώματα συρρικνώνονται από μόνα τους. Αν όμως ένα εξόγκωμα είναι δυσάρεστο και δυσκολεύει το μάσημα, το βούρτσισμα ή άλλες διαδικασίες υγιεινής του στόματος, ο οδοντίατρος ίσως να αποφασίσει την αφαίρεσή του.

Θα μπορούσε η ουλίτιδα να επηρεάσει την υγεία του μωρού μου;

Έρευνες αποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχει σχέση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας με το χαμηλό βάρος των μωρών κατά τη γέννηση. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων, να ταξιδέψουν στη μήτρα, και να προκαλέσουν την παραγωγή των χημικών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι ύποπτες για την πρόκληση πρόωρου τοκετού.

Πάμε τώρα στα καλά νέα. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αποτρέψετε, με 5 απλούς τρόπους.

1. Σωστό βούρτσισμα. Πρώτα απ’ όλα, μπορείτε να αποτρέψετε την ουλίτιδα, κρατώντας τα δόντια σας καθαρά, ειδικά κοντά στην γραμμή των ούλων. Θα πρέπει να τα βουρτσίζετε με ειδική οδοντόκρεμα για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αυτού του είδους η οδοντόκρεμα εμπλουτίζει τη στοματική κοιλότητα με ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα και αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και επιπλέον, μετά από κάθε γεύμα.

2. Οδοντικό νήμα. Επιβάλλεται η χρήση νήματος καθημερινά. Μην παραμελείτε να κινείτε το νήμα πάνω-κάτω αντί για μπρος-πίσω, και να επιμένετε και στα πίσω, πιο δυσπρόσιτα δόντια.

3. Ειδικό στοματικό διάλυμα. Το σωστό στοματικό διάλυμα καταπολέμα το βακτήριο που προκαλεί την ουλίτιδα, αντιμετωπίζει την περιοδοντίτιδα, καθώς και τη φλεγμονή και την αιμορραγία των ούλων.

4. Καλή διατροφή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας χρειάζεστε άφθονη βιταμίνη C και Β12. Είναι ευεργετική όχι μόνο για εσάς και το μωράκι σας, αλλά βοηθά και στη στοματική σας υγεία.

5. Κρατήστε τον οδοντίατρο κοντά σας. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι συχνότερες ώστε να γίνεται έλεγχος για πλάκα και ουλίτιδα.

Δείτε εδώ τα προϊόντα για την ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη της FREZYDERM

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον οδοντίατρο μου;

Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο αμέσως. Διαφορετικά, θα πρέπει να προγραμματίσετε μία επίσκεψη για καθαρισμό οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει την κατάσταση στο στόμα σας και θα χαράξει ένα οδοντιατρικό σχέδιο για την υπόλοιπη διάρκεια της κύησης. Συνιστάται επίσης μια ακόμα επίσκεψη για καθαρισμό στον οδοντίατρο κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και για παρακολούθηση τυχόν αλλαγών και μέτρηση της αποτελεσματικότητας της στοματικής υγιεινής σας.

Υπάρχουν οδοντιατρικές διαδικασίες που πρέπει να αποφεύγω;

Απλές οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να εκτελούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η καλύτερη στιγμή για οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία είναι μεταξύ του τέταρτου και του έκτου μήνα. Οι γυναίκες με έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά όπου προκύπτει έντονος πόνος, θα πρέπει φυσικά να θεραπευθούν με την πρώτη ευκαιρία, αφού πρώτα ζητήσουν τη γνώμη του μαιευτήρα τους. Εκείνος θα δώσει οδηγίες και συστάσεις αναφορικά με την πιθανή λήψη αναισθησίας ή την προτεινόμενη από τον οδοντίατρο φαρμακευτική αγωγή. Οδοντιατρικές πράξεις που μπορούν να αναβληθούν, ας περιμένουν για μετά τη γέννηση του μωρού.

Όπως βλέπετε, η πρόληψη για τη στοματική σας υγεία είναι ένα εύκολο αλλά και σημαντικό βήμα για να κάνετε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας μια ευτυχισμένη και ευχάριστη διαδικασία. Σας ευχόμαστε λοιπόν, καλή στοματική υγεία, καλή εγκυμοσύνη, και καλή λευτεριά!

Δείτε εδώ τα προϊόντα για την ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη της FREZYDERM


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ