Πώς εξηγεί η επιστήμη το χαμόγελο

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ “τι είναι το χαμόγελο” ξεκινάει από τον Δαρβίνο και την διαπίστωση ότι άνθρωποι και χιµπαντζήδες με πολύ παρόμοιο τρόπο ανυψώνουν τις γωνίες του στόµατός τους για να δείξουν τα συναισθήματά τους. Τα συμπαθή θηλαστικά μερικές φορές χαµογελούν από χαρά και απόλαυση και άλλες στην προσπάθεια να συσφίξουν τις σχέσεις τους µε άλλους χιµπαντζήδες. Σου θυμίζει κάτι;

Η έρευνα για την συσχέτιση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Σε παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη από τη Γνωστική Ομάδα Νευρολογικής Έρευνας (CNRU) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι επιστήμονες κατέληξαν πως το χαμόγελο μας όχι μόνο προκαλεί χαμόγελο στους άλλους αλλά και ότι και ο δικός μας εγκέφαλος αντιλαμβάνεται χαμογελαστά πρόσωπα απέναντί του όταν εμείς οι ίδιοι χαμογελάμε. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες είτε να χαμογελάσουν είτε να έχουν μια ουδέτερη έκφραση και στη συνέχεια με απεικονίσεις μέτρησαν τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Σε σχετικά δημοσιεύματα η επικεφαλής της έρευνας Τίνα Φόρστερ, ανέφερε ότι, «νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό μας. Αρκετοί γιατροί έχουν εφαρμόσει το αποτέλεσμα της έρευνας στους ασθενείς, τους οποίους και παροτρύνουν να χαμογελούν συνεχώς σαν άσκηση».

Κατά καιρούς πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν την κατάσταση του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος του προσώπου κατά την διάρκεια ενός χαμόγελου.

Όταν χαμογελάμε αυθόρμητα χρησιμοποιούμε μια σειρά από διαφορετικούς μύες του προσώπου μας αλλά κάποιοι επικεντρώνονται στους ζυγωματικούς μυς. Παρόμοιες μελέτες αποδεικνύουν πως όσο πιο τονισμένα τα ζυγωματικά, τόσο πιο ειλικρινές και πηγαίο είναι το χαμόγελο.

Πιο συγκεκριμένα κάθε φορά που χαμογελάμε ενεργοποιούνται 2 ομάδες μυών. Οι ζυγωματικοί μύες, οι οποίοι με την κίνηση τους “ελέγχουν” τις γωνίες του στόματός και σχεδόν τις οδηγούν προς τα πάνω. Όταν ενεργοποιούνται μόνο οι ζυγωματικοί μύες τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα αμφίβολα ειλικρινές χαμόγελο. Το πραγματικά γνήσιο χαμόγελο χρειάζεται και την συμβολή της δεύτερης ομάδας μυών που “κυκλώνει” την περιοχή γύρω από τα μάτια, όσο πιο πλατύ το χαμόγελο τόσο πιο “κλειστά” τα μάτια.

Extra info: Χρειάζονται 17 μύες για ένα χαμόγελο και 43 για ένα κατσούφιασμα.

Διαβάστε περισσότερα για το χαμόγελο

Επωφεληθείτε από τη μοναδική προσφορά γνωριμίας της FREZYDERM Oral Science

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στα παρακάτω πεδία και λάβετε κουπόνι προσφοράς για προϊόντα FREZYDERM Oral Science.

Σε επιλεγμένα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.