Τα 5 αγαπημένα χαμόγελα στη τέχνη

Πέντε πορτρέτα που το καθένα χαμογελάει με τον δικό του τρόπο. Από την Μόνα Λίζα και το μυστηριώδες χαμόγελό της μέχρι τον μεθυσμένο άντρα της Leyster, η κλασική τέχνη βρήκε τρόπο να χαμογελάσει πολλά χρόνια πριν και να έρθει πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη, αυτή των χαμογελαστών selfies.

The Mona Lisa, Leonardo Da Vinci

Το πιο συνδεδεμένο έργο τέχνης με την λέξη χαμόγελο. Ο πίνακας πήρε το όνομά του από τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, μία αρχόντισσα της Φλωρεντίας και η δημιουργία του κράτησε 3 χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές των Sheffield Hallam University και Sunderland University που μελέτησαν το πορτρέτο, αν κάνεις focus στο χαμόγελο, τότε τα χείλη μοιάζουν να έχουν μία κατεύθυνση προς τα κάτω. Αν όμως, αφήσεις το βλέμμα σε άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου τότε τα χείλη μοιάζουν να έχουν ανοδική πορεία. Τον περσινό Αύγουστο μόλις, λύθηκε το μυστήριο: Ο Ντα Βίντσι αναμείγνυε με τέτοιο τρόπο τα χρώματα, ώστε να εκμεταλλευτεί την περιφερειακή όραση του θεατή. Αυτό που κατάφερε με το τρικ του ήταν να κάνει το σχήμα του στόματος ν΄αλλάζει, ανάλογα με την οπτική που παρατηρεί κανείς τον πίνακα. «Καθώς το χαμόγελο εξαφανίζεται μόλις ο θεατής προσπαθήσει να το δει, ονομάσαμε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση το «άπιαστο χαμόγελο», σημείωσαν οι ερευνητές στην έκθεση τους. Το έργο βρίσκεται στο Λούβρο, στο Παρίσι.

Ο χαμογελαστός ιππότης, Frans Hals (1624)

Εάν προσέξει κανείς καλύτερα, ο ιππότης του έργου δεν χαμογελάει πραγματικά. Περισσότερο το ύφος του μοιάζει χαμογελαστό. Παρόλα αυτά είναι ένα από τα έργα που έχουν σχετιστεί με το χαμόγελο στην ιστορία της τέχνης. Ίσως επειδή ο ιππότης με το χέρι στη μέση και το γυριστό καπέλο ένιωθε τόση αυτοπεποίθηση που το ανθυπομειδίαμα του αγγίζει το όριο του χαμόγελου. Το έργο βρίσκεται στο The Wallace Collection στο Λονδίνο.

Πέντε πορτρέτα που το καθένα χαμογελάει με τον δικό του τρόπο.

Mick Jagger (1943-)

Ο αγαπημένος μας frontier των Rolling Stones είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει πολύ κόσμο της εποχής μας. Ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον κάνουν ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι γελάει συνέχεια. Μπορεί να μην έχει το τέλειο χαμόγελο αλλά το γεγονός ότι επιλέγει να το «φοράει» στην καθημερινότητά του, είναι κάτι το οποίο πάντα θα ζηλεύουμε σε αυτόν.

Marilyn Monroe (1926-1962)

Δεν γινόταν να παραλείψουμε την old times classic ηθοποιό που ακόμα θαυμάζει, όχι μόνο το Hollywood, μα και όλα τα κορίτσια του κόσμου. Μη ξεχνάμε πως η Marilyn ήταν η γυναίκα που είπε ότι, «Το χαμόγελο είναι το καλύτερο μακιγιάζ που μπορεί να φορέσει ένα κορίτσι». Παρ’ όλο που πέθανε σε νεαρή ηλικία, η Marilyn ήταν από τους ανθρώπους που χαμογελούσαν πολύ και με την καρδιά τους. Ίσως, για εκείνη να βγήκε και το ότι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι χαμογελούν πιο πλατιά απ’ όλους.

Jack Nicholson (1937-)

Γνωρίσαμε το χαμόγελό του από την «Λάμψη» του Kubrick και τον ρόλο του ως Joker στο «Batman». Από τότε τον βλέπουμε συνέχεια να γελάει στα δικά του αστεία πάνω σε κόκκινα χαλιά, ταινίες και φωτογραφίες. Ο βραβευμένος με τρία όσκαρ ηθοποιός, Jack Nicholson, αγαπάει να χαμογελάει και το δείχνει με όποια ευκαιρία παρουσιαστεί μπροστά του. Άσε που -μέσα από το Batman- είχε εκφράσει και την επιθυμία του να βάλει το πρόσωπό του στο δολάριο. Μεγάλο λάθος που δεν έγινε πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα για το χαμόγελο

Επωφεληθείτε από τη μοναδική προσφορά γνωριμίας της FREZYDERM Oral Science

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στα παρακάτω πεδία και λάβετε κουπόνι προσφοράς για προϊόντα FREZYDERM Oral Science.

Σε επιλεγμένα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.